top of page
  • Helka

JÄÄDÄ VAI LÄHTEÄ?

Päivitetty: 26. elok.

Ulkomailla asuvan tai sieltä palanneen mieltä piinaa usein kysymys: mikä olisi paras asuinmaa? Elämänlaatuusi merkittävästi vaikuttavaa asiaa on syytä pohtia perusteellisesti. Mutta entä jos päätöksenteko tuntuu mahdottomalta? Tässä blogipostauksessa selitän miksi päätöksen tekeminen on niin vaikeaa ja kysyn sinulta coachaavia kysymyksiä, jotka auttavat eteenpäin.

nainen kävelee puistossa, hänen edessään tie haarautuu

Vaihtoehtoja on liikaa tai liian vähän


Me suomalaiset olemme melko etuoikeutettuja: meillä on mahdollisuus asua melkein missä tahansa. Asuinmaata pohtiessa voi alkaa päätä huimata valinnan vaikeuden edessä. Jotta päätöksenteko olisi mahdollista on vaihtoehtoja siis karsittava jollakin kriteerillä.


Toisaalta, jos olet asunut vain Suomessa ja yhdessä toisessa maassa voi päätöksenteko supistua kahden maan väliseksi vertailuksi. Mustavalkoinen ajattelu kaventaa pohdintaasi liikaa. Silloin kannattaa lähteä villisti kartoittamaan uusia vaihtoehtoja: entä jos asuisit entuudestaan tuntemattomassa maassa? Tai voisiko kahden maan väliltä löytää jonkinlaisen välimuodon ja asua molemmissa maissa yhtä aikaa tai vuorotellen?


Kuvittele sitten eri vaihtoehtoja tarkemmin: millaista tulevaisuutesi ja arkesi olisi eri skenaarioissa? Vaikka valitsisit lopulta alkuperäisen vaihtoehdon, se tuntuu luultavasti paremmalta, kun tiedostat, että sinulla oli vapaus valita toisin.


→ Mitkä ovat kolme hyvää vaihtoehtoasi?


Et tiedä mitä haluat


Olet ehkä jo listannut eri vaihtoehtojen plussia ja miinuksia, mutta se ei välttämättä vie sinua paljoa eteenpäin, koska kaikissa vaihtoehdoissa on molempia, eivätkä plussat ole keskenään ole samanarvoisia. On keskeistä päättää, millä kriteereillä teet päätöksen. Onko sinulle tärkeintä turvallinen asuinympäristö vai miellyttävä ilmasto? Lapsiesi koulutus vai ikääntyvien sukulaisten läheisyys? Vastaaminen helpottuu, kun olet tietoinen omista arvoistasi. Silloin voit valita sellaisen asuinympäristön, jossa arvosi toteutuvat parhaiten.


Voi myös olla, että tunteesi sanovat yhtä ja järki toista. Usein päätös tehdään intuitiivisesti, sillä tunteemme kertovat, mikä meille on hyväksi. On tärkeää antaa myös järjelle sijaa: onko asuinmaan vaihtaminen realistista ja onko se pitkällä tähtäimellä järkevää? Kannattaa myös pohtia, mitä tavoittelet muutolla ja yrittää arvioida objektiivisesti onko muutto paras tapa saavuttaa se. Ja onko saavutettava asia kaiken vaivan ja uhrauksien arvoinen?


Saatat pelätä pahoittavasi jonkun mielen muuttaessasi tai pysyessäsi kaukana läheisistäsi. Jos asut puolison tai lasten kanssa, voi heillä olla eri mielipide muuttamisesta. Todennäköisesti muutto merkitsee heille eri asioita. Sinun on siis ensin päätettävä kenet laitat etusijalle: äitisi, itsesi vai koko perheesi?


→ Mikä sinulle on tärkeää?


Tietosi ovat puutteelliset


Kun muutin Sveitsiin, oli minun tehtävä päätös siitä, jatkanko suomalaisen osakeyhtiöni toimintaa EU:n ulkopuolelta käsin, vai perustanko Sveitsiin uuden toiminimen. Päätös oli stressaava ja vaikea, sillä en oikein edes tiennyt mitä eri vaihtoehdoista seuraa. Kun lähdin selvittämään asiaa, ymmärsin, että päätöksen tekeminen puutteellisilla tiedoilla on mahdotonta. Ryhdyin kirjoittamaan epäselviä asioita kysymyksinä ylös ja pohdin myös, keneltä voisin saada vastauksen. Sitä mukaa kun vastaukset kysymyksiin selvisivät ratkesi päätös kuin itsestään.

Kuinka paljon oikeasti tiedät maasta, jossa haluaisit asua? Perustuuko käsityksesi hatariin mielikuviin tai muutamaan lomaviikkoon vain tiettynä vuodenaikana? Millaista arki toisessa maassa todella on? Miten voisit saada siitä lisää tietoa?


Kun pohdit tulevaisuuttasi toisessa maassa liittyy siihen väistämättä monia epävarmoja tekijöitä, joihin et voi etukäteen tietää vastausta. Esimerkiksi uusien perheenjäsenten syntymistä tai olemassaolevien poismenoa emme voi ennakoida, emmekä perheenjäsentemme sopeutumista tai työllistymistä. Voit kuitenkin arvata, mikä olisi todennäköisin tilanne vuoden, viiden tai kymmenen kuluttua. Tai voit kuvailla muutaman eri skenaarion ja pohtia mikä asuinmaa olisi optimaalisin kussakin tilanteessa.


→ Mitä sinun pitäisi tietää, jotta voit tehdä päätöksen?


Vastustat päätöksen tekemistä


Koska päätöksen tekeminen on vaikeaa ja toisaalta myös merkittävää, saatamme luonnollisesti vastustaa päätöksen tekemistä ja olla tekemättä sille aktiivisesti mitään. Tiedämme myös, että päätöksestä seuraa muutos, mutta emme ihan tarkalleen millainen. Muutos on aina pelottavaa ja siksi alitajuisesti vastustamme sitä. Saatamme jopa jäädä ikäviin olosuhteisiin ihan vain siksi että se on tuttua ja turvallista, välttääksemme muutoksen tuoman stressin, vaikka tietäisimme, että muutos tekisi elämästämme paremman. Jäämisessä olisi varmasti myös jotain hyvää ja sinulle voi tulla fomo eli fear of missing out – mistä hyvästä jäät paitsi, jos hyppäät uuteen?


Jos et itse tee päätöstä, tekee sen joku muu puolestasi. Myös päätöksen tekemättä jättäminen eli vanhaan jääminen on päätös. Haluatko päättää niin? Tunnustele, mikä saa sinut vastustamaan päätöksentekoa. Mitä hyötyä päätöksen tekemisestä olisi? Entä mitä päätöksen vitkuttelusta seuraa? Selkeä aikaraja auttaa usein aikaansaamisessa. Älä vaadi itseltäsi ratkaisua heti, mutta älä myöskään anna loputtomasti aikaa.


→ Milloin haluat, että päätös on tehtynä?

Pelkäät väärää päätöstä


Usein metsästämme täydellistä päätöstä. Tämä perustuu harhaan siitä, että olisi olemassa vain yksi oikea ratkaisu ja muut olisivat yksiselitteisesti huonoja. Ja huono tarkoittaa mielessämme nimenomaan katastrofia. Täydellistä ratkaisua ei välttämättä ole. Entä jos taas laajentaisit ajatteluasi mustavalkoisesta värien kirjoon? Mitä jos pohdinnassasi onkin monta yhtä hyvää vaihtoehtoa ja voisit elää onnellista elämää maasta riippumatta?


Muutin itse takaisin Suomeen lähes kymmenen vuoden Sveitsissä asumisen ja pitkällisen pohdinnan jälkeen. Prosessi oli haastava, siihen liittyi käytännön järjestelyjen lisäksi paljon omaan hyvinvointiin panostamista ja sopeutumisen työstämistä. Yhdeksän kuukauden kuluttua paluumuutosta olin jo sopeutunut melko hyvin, viihdyin Suomessa ja halusin jatkaa tasaista arkea siellä. Kävi kuitenkin niin, että puolisoni työtilanne muuttui yllättäen radikaalisti ja päätimme palata hyvin nopealla aikataululla takaisin Sveitsiin. Päätös oli yhteinen, vaikka tunteeni aluksi vastustivat sitä. Onneksi järki sanoi muutetaan vaan, koska nyt puolen vuoden kuluttua Sveitsiin paluusta olen erittäin tyytyväinen arkeeni ja asuinmaahani. Uskon, että olisin ollut yhtä lailla tyytyväinen, jos olisimme jääneet Suomeen. Silloin olisin välttynyt monen kuormittavan asian hoitamiselta, toisaalta nyt olen montaa kokemusta rikkaampi!


Jos pelkäät katuvasi päätöstä myöhemmin, pidä mielessä, että päätöksen ei todennäköisesti tarvitse olla lopullinen. Voit tehdä uuden päätöksen myöhemmin. Muista, että voit tehdä valinnan aina vain sen hetkisillä tiedoillasi ja taidoillasi, kristallipalloa ei kenelläkään ole käytössään.


→ Mitä sitten, jos päätöksesi osoittautuu huonoksi?


Kuormittunut mieli ei kykene päättämään


Ongelmien jatkuva vatvominen kuormittaa mieltä, eivätkä kognitiiviset kykysi ole silloin parhaimmillaan. Jos olet levollisen ja energisen tilan sijaan taistele tai pakene -moodissa, et kykene hyvään päätökseen tai päättämään ollenkaan. Pelosta käsin tehty päätös on huono. Päätöksentekokyvyn heikkeneminen, erityisesti arjen yksinkertaisten valintojen edessä, voi olla myös merkki alkavasta uupumuksesta.


Muutto toiseen maahan ei todellakaan ole hyvä ratkaisu esimerkiksi työuupumukseen, masennukseen tai parisuhteen ongelmiin. Päinvastoin, muutto on aina kuormittavaa ja se todennäköisesti vain pahentaa muita ongelmiasi. Et voi paeta haasteitasi muuttamalla, haasteet seuraavat kyllä perässäsi. Sen sijaan sinun on ratkottava isommat ongelmasi ensin ja pohdittava maan vaihtamista vasta sen jälkeen.


Myös terveen ja hyvinvoivan ihmisen vireystila vaihtelee viikonpäivänstä ja kellonajasta riippuen. Kannattaa siis valita optimaalinen aika päätöksen työstämiselle: toiselle se on aikaisin aamulla, toiselle viikonloppuna. Aivoille kannattaa myös antaa välillä tauko, silloin ratkaisu voi nousta mieleesi kuin itsestään. Tee siis välillä jotain muuta, keskity vaikka parin tunnin ajan ystävien tapaamisen tai ulkoiluun. Tai uskalla jättää asia rauhaan kokonaiseksi viikoksi tai kuukaudeksi ja katso mitä tapahtuu.


→ Miten saisit itsesi hyvään vireeseen tehdäksesi päätöksen?


Tuumasta toimeen


Ota nyt itsellesi hetki aikaa ja vastaa rauhassa tämän blogipostauksen kysymyksiin. (Kysymyksissä on voimaa!) Kirjoita vastaukset vaikka vapaana tajunnanvirtana ylös paperille tai tietokoneelle. Ajatuksesi nytkähtävät varmasti johonkin suuntaan ja saat pienen hajun siitä, mihin suuntaan voisit lähteä. Myös tästä coaching-harjoituksesta voi olla hyötyä: 100 x En halua.


Sinun ei tarvitse heti rynnistää uuteen suuntaan, vaan voit ensin tehdä pienen kokeilun testataksesi uutta suuntaa. Ehkä se on kokonainen kuukauden oleskelu Suomessa vuoden pimeimpään aikaan perinteisen heinäkuisen parin viikon sijaan. Tai voisihan se olla vaikka tiedon ja kokemusten etsiminen haaveittesi asuinmaasta kotisohvalta käsin? Sinä itse tiedät parhaiten, mikä edistää päätöksesi kypsymistä!


→ Millaisen pienen kokeilun voisit tehdä?


Tuntuuko vaikealta ryhtyä toimeen?


Ongelmien ratkaisu voi kuulostaa yksinkertaiselta näin blogipostaukseen typistettynä. Todellisen elämän haasteet ovat usein paljon mutkikkaampia, eikä oman tilanteen ratkaisu tai itselle tärkeiden asioiden määrittely aina ole niin helppoa. Voit saada tukea lähipiiriltäsi, mutta se on valitettavasti usein puolueellista, sillä heillä on omat, tiedostetut tai alitajuiset, toiveensa asuinmaasi suhteen. Ikävien asioiden aloittamista on myös helppo lykätä, eikä niille tunnu löytyvän aikaa arjen keskellä.


Jos kaipaat pohdintaasi neutraalia sekä ammattimaista tukea, voin lämpimästi suositella sinulle coachingia. Päätöksenteon lisäksi voin tukea sinua muuton käytäntöön panemisessa sekä uuteen asuinmaahasi sopeutumisessa – tai elämästä nauttimisessa vanhassa asuinmaassasi, päätöksesi mukaan. Yksilöcoachingin lisäksi tarjoan nyt myös coachingia pariskunnille.


Aloita maksuttomalla Tutustumiskerralla. Se ei sido sinua mihinkään, mutta saat paremman käsityksen siitä, olisiko coachauksestani hyötyä tilanteessasi. Usein jo lyhyt juttelu coachin kanssa selkiyttää ajatuksia ja muutos lähtee itämään!


→ Mitä hyvää keskustelustamme voisi seurata?


Tule mukaan maksuttomille Taukokahveille keskustelemaan muiden ulkosuomalaisten kanssa!

Keskiviikkona 18. syyskuuta 2024 teemana on muutoksen vaikeus ja ulkomaille muuttamiseen liittyvät pelot. Lisätietoja ja ilmoittautuminen.


Keskiviikkona 9. lokakuuta 2024 teemana on paluumuuton henkinen prosessi päätöksenteosta hyvään sopeutumiseen. Lisätietoja ja ilmoittautuminen.

Comentarios


Haluatko saada tiedon uusista blogipostauksistani suoraan sähköpostiisi? 

bottom of page