Coaching on aina luottamuksellista, joten en voi kertoa yksittäisten asiakkaideni prosesseista. Heli sai minulta coachausta ja jakoi kokemuksensa blogissaan. Ainutlaatuinen kuvaus tarjoaa syvällisen näkökulman asiakkaan kokemukseen, ja kommentoin sitä nyt omassa blogissani. Tervetuloa tutustumaan coaching-prosessiin!
Millaisiin tilanteisiin coaching sopii?
Heli oli coachingin alkaessa maisteriksi valmistumisen kynnyksellä. Tämä oli erinomainen ajoitus, sillä hänellä oli joka tapauksessa edessä elämänmuutos. Valmistuminen toi tullessaan paljon valintoja ja kysymyksiä: Minne hakisi töihin ja mihin maahan? Mikä olisi Helin unelmatyö ja mitä muuta hän kaipaa arjeltaan ja tulevaisuudeltaan? Millaisten töiden hakeminen olisi nyt realistista? Coaching alkoi puolisen vuotta ennen valmistumista ja tämä oli hyvä, jotta ehdimme tutustua ja saada prosessin hyvin käyntiin ennen kuin Helin piti alkaa tehdä päätöksiä ja ryhtyä toimeen.
Coaching sopii siis yleisesti tilanteisiin, joissa on kyseessä muutos. Muutos voi olla väistämätön ja joka tapauksessa eteen tuleva, kuten Helin tapauksessa. Tällainen muutos voi olla myös esimerkiksi pakko muuttaa toiseen maahan oleskeluluvan päättymisen takia tai uuden työn etsiminen määräaikaisen työn päättyessä. Tällöin on todella hyödyllistä tarkastella omia vahvuuksiaan ja arvojaan, jotta voi tehdä perusteltuja päätöksiä oman tulevaisuutensa hyväksi.
Usein on myös tilanteita, joissa kaikki voisi jatkua kuten ennenkin, mutta se ei jostain syystä tunnu hyvältä. Esimerkiksi ulkomailla asuminen voi tuntua kurjalta ja ikävä kotimaata kohtaan on voimistunut. Tai työ on todella kuormittavaa ja alkaa tulla tunne, ettei jaksa sitä enää pitkään uupumatta.
Kuka voi hyötyä coachingista?
Coaching vaatii halua reflektoida omaa elämäänsä ja uskallusta olla rehellinen ja avoin. Heli toteaa blogissaan upeasti:
“Coaching sopii kaikille, jotka ovat motivoituneita tekemään positiivisia muutoksia henkilökohtaisessa tai ammatillisessa elämässään ja ovat avoimia tutkimaan uusia näkökulmia ja strategioita.”
Ei toki tarvitse olla yhtä rohkea kuin Heli ja kertoa prosessistaan koko maailmalle, mutta sinun on osattava olla avoin minulle ja ennen kaikkea rehellinen itsellesi. Halutessasi kaikki coachingissa käsitelty säilyy vain meidän kahden välisenämme, mutta jos uskallat jatkaa prosessointia jonkun muun kanssa tai kertoa session aikana tekemästäsi päätöksestä läheisellesi, tehostaa se coachingin vaikutusta.
Mitä coaching-sessioissa tapahtuu?
Helillä jäi ensimmäisestä tutustumistapaamisestamme erityisesti mieleen se, että kaikki vastaukset valmennettavan kysymyksiin löytyvät hänestä itsestään. Coachilta ei siis kannata odottaa neuvoja tai valmiita vastauksia – en anna niitä (poikkeuksena tilanne, jossa asiaan on olemassa vain yksi oikea vastaus, jonka minä satun tietämään).
Heli kertoo blogissaan myös, kuinka asetimme aluksi tavoitteen koko coaching-prosessille ja vielä jokaiselle sessiolle erikseen. Tämä on ohjauksessani hyvin tyypillistä, sillä uskon, että selkeän tavoitteen määrittely vie toimintaa oikeaan suuntaan. Asiakkaan henkilökohtainen tavoite ohjaa myös jokaisen coaching-session sisältöä. En siis voi määritellä session sisältöä etukäteen, koska vasta sen alkaessa asiakkaani kertoo, mitä hän tarvitsee sillä hetkellä eniten. Tämä vaatii minulta kykyä ottaa spontaanisti erilaisia harjoituksia käyttöön tilanteen niin vaatiessa.
Toisaalta usein päädymme coachingissa samojen teemojen äärelle, kuten pohtimaan omia vahvuuksia tai arvoja ja silloin samat harjoitukset toimivat eri asiakkaiden kanssa, vaikka lähtötilanne tai tavoite olisi hyvin erilainen. Asiakkaalla on kuitenkin aivan eri motivaatio tehdä vaikkapa arvoihin liittyvää harjoitusta, jos hän on ensin itse todennut haluavansa selvittää mikä hänelle on pohjimmiltaan tärkeää, kuin että coach vain ehdottaa jonkun harjoituksen tekemistä.
Entä coaching-sessioiden välit?
Helin postauksessa on kuva yhteisistä jaetuista muistiinpanoistamme. Hyödynnän sellaisia lähes kaikkien asiakkaideni kanssa. Näihin muistiinpanoihin kirjataan tavoitteiden ja session aikana tehtyjen harjoitusten lisäksi “kotitehtävät”. Tehtävän sisältö riippuu jälleen pitkälti asiakkaasta itsestään – joskus session aikana nousee selkeä asia, minkä hän haluaa tehdä seuraavaksi. Tai sitten minä annan sopivan tehtävän työkalupakistani, esimerkiksi Heli sai kerran tehtäväkseen kirjoittaa unelmiensa työpaikkailmoituksen ja siihen liittyviä oivalluksia käsittelimme seuraavalla kerralla.
Usein suurin edistys tapahtuu sessioiden välissä ja itse tapaamiset ovat vain “check pointeja” matkan varrella. Heli kuvaa blogissaan mielenkiintoisesti “aivojensa rattaiden pyörittelyä” ja toteaa, että “tapaamisten välillä on riittävästi aikaa, jotta valmennettava voi rauhassa prosessoida ajatuksiaan.”
Me tapasimme noin kerran kuussa, mutta myös parin viikon välein tapaaminen on mahdollista, jos toivot vähän intensiivisempää tai nopeampaa prosessia. Jos tapaamisväli venyy paljon yli kuukauteen voi prosessi “väljähtyä”, kun kummallakaan ei ole enää niin tuoreena mielessä mistä viimeksi puhuimme – toki tässä auttavat mainitsemani jaetut muistiinpanot sekä molempien, coachin ja asiakkaan, omat muistiinpanot. Coaching on siis yleensä aina vähintään kolmen tapaamiskerran mittainen prosessi, yksittäisiä sessioita annan vain entuudestaan tuntemilleni asiakkaille.
Mitä hyötyä coachingista on?
Heli löysi coachingin ansiosta oikean suunnan elämälleen. Hän sai rohkeutta pohtia realistisia vaihtoehtoja tulevaisuudelleen sekä mahdollisuuden kirkastaa omat vahvuutensa ja arvonsa.
“Coachingin päätyttyä tunsin olevani paljon varmempi siitä, millaista elämää haluan rakentaa ja millaista työuraa tavoittelen.”
Myös seuraavien vuosien asuinmaan valinta tapahtui kuin itsestään prosessin aikana (lue Helin blogista mikä se on!). Konkreettisesti suunnan kirkastuminen näkyi esimerkiksi ansioluettelon päivittämisessä sekä varmuutena haettavien työpaikkojen valitsemisessa ja itse työhaastatteluissa. Jännityksellä odotamme pääseekö Heli hakemaansa unelmapaikkaan – hän kertoo siitä varmasti myöhemmin blogissaan!
Asiakkaan saaman hyödyn kohdalla palataan siis taas alussa määriteltyyn tavoitteeseen: hyöty on yleensä tämän tavoitteen saavuttaminen tai ainakin sitä lähestyminen. Sivutuotteena syntyy usein itseluottamusta ja -tuntemusta, kuten Helinkin prosessissa. Usein coachattava saa myös työkaluja tulevaisuutensa haasteiden käsittelyyn – coaching-prosessi päättyy, mutta saavutetut oivallukset säilyvät. Itsessään jo se, että pysähtyy pohtimaan omaa elämäänsä ja on joku, jolle kertoa ääneen haasteistaan on arvokasta. Se lisää omien ajatusten selkeyttä ja tuo rauhaa.
Tavoite elää prosessin aikana
Aina tavoitteen määrittely ei kuitenkaan ole niin helppoa kuin se Helille oli. Joskus tarve coachingille voi olla poispääsy epämääräisestä pahasta olosta. Silloin saavutetun tavoitteen saattaa nähdä kirkkaana vasta prosessin lopussa. Voi myös olla, että ensimmäisellä kerralla määritelty kokonaistavoite osoittautuu toisella tai kolmannella kerralla aivan liian kaukaiseksi – tai jo saavutetuksi. On tyypillistä, että tavoite elää prosessin aikana.
Joskus asiakkaan muu elämäntilanne voi muuttua yllättäen prosessin aikana ja silloin tavoitekin menee uusiksi. Ei ole tavatonta, että alussa ohjattavan haave on muuttaa ulkomaille, mutta prosessin edetessä hän tajuaa, että se ei ole ratkaisu ongelmiin, vaan keino pakoilla niitä tai ajoitus muutolle olisi nyt väärä. Asiakkaan ymmärrys omista ongelmistaan kasvaa ja hän löytää omaan tilanteeseensa sopivia ratkaisuja. Yksilöcoaching joustaa aina asiakkaan tarpeiden mukaan.
Taukonautti luo yhteisöllisyyttä
Helin blogipostauksen viimeinen lause todella lämmittää mieltäni:
“Kokonaisuudessaan pidin erityisesti siitä, Taukonautti ei ollut pelkästään coaching-palvelu, vaan yhteisö, jossa sain jakaa ajatuksiani ja löytää suuntaa uudelle elämänvaiheelle.”
Yhteisöllisyys ja vertaistuki toteutuu erityisesti coaching-ryhmissäni, mutta myös yksilöasiakkaat pääsevät juttusille muiden ulkosuomalaisten kanssa Taukokahveilla, joita järjestän noin kerran kuussa. Lisäksi olen myös suunnitellut oman, virtuaalisen ryhmän perustamista yhteisesti kaikille coachattavilleni – miltä se kuulostaa sinusta?
Comments