Haaveiletko paremmasta työpaikasta? Ulkomaalaisena tai paluumuuttajana työnhaku voi olla haastavaa. Toisaalta ulottuvillasi on monia erityisiä keinoja, jotka voivat auttaa kalastamaan unelmiesi työpaikan itsellesi. Luettuasi tämän blogipostauksen tiedät mitä ne ovat ja onnistut työnhaussa!

1. Määrittele mitä haluat
Työnhaun ensimmäinen askel on kirkastaa, mitä todella haluat. Arvojesi mukaiseen työpaikkaan tähtääminen on tärkeää, sillä et viihdy pitkään paikassa, joka sotii arvojasi vastaan.
Vaikka haluaisit kiihkeästi eroon nykyisestä työstäsi, älä fokusoidu siihen, mitä haluat jättää taaksesi, vaan pohdi, mitä haluat uuden työn kautta saavuttaa. Se kiinnostaa myös tulevaa työnantajaasi. Mitkä ovat tavoitteesi uuden työn suhteen: parempi palkka, oppiminen, eteneminen, muiden auttaminen vai jotain muuta? Et ehkä voi saada kaikkea, joten mieti näistä yksi tai kaksi tärkeintä. Arvioi myös mikä tavoitteistasi on tulevan työnantajasi edun mukainen eli mitä sinun kannattaa painottaa työhakemuksessasi.
Tuntuuko vaikealta sanoittaa mitä oikeastaan haluat? Kokeile 100 x En halua -coaching-harjoitusta. Se auttaa sinua tunnistamaan asioita, joita et halua ja hieman yllättäen avaa lopulta silmäsi vastakohdalle eli millainen olisi unelmatyösi. Toinen hyödyllinen harjoitus työnhakijalle on Unelmapaikka.
2. Tunnista ainutlaatuinen osaamisesi ulkosuomalaisena
Ulkomailla asuminen on kehittänyt sinussa monia työelämässä tärkeitä taitoja, joita et ehkä ole tullut ajatelleeksi. Kielitaitosi ja sopeutumiskykysi muutoksiin on aivan eri tasolla kuin aina kotimaassaan asuneilla, tunnet erilaisia kulttuureja ja tulet hyvin toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Olet rohkea ja osaat selvittää käytännön ongelmia, ehkä olet myös luovempi ja sinulla on kansainväliset, laajat verkostot. Sanoita nämä ominaisuudet ja tuo esille, miten ne voivat hyödyttää tulevaa työnantajaasi.
Suomalaisuus on supervoimasi! Tämä voi tuntua vähän kornilta, mutta suomalaisilla on yleensä hyvä maine ulkomailla eikä sitä kannata jättää hyödyntämättä. Suomalaisena olet luonnostaan täsmällinen, rehellinen, luotettava ja tehokas.
Muista, että osaamista karttuu kaikkialla, työn ja koulutusten lisäksi esimerkiksi vapaaehtoistyössä ja harrastuksissa. Miten sanoitat kokemuksesi? Olitko “vain kotiäitinä puolisosi ulkomaankokemuksen ajan” vai organisoitko viiden hengen perheen muuton ja sopeutumisen vieraaseen maahan ja samalla toimit paikallisen vanhempainyhdistyksen vastuuhenkilönä vieraalla kielellä?
Suomalaiset työnantajat eivät tunne ulkomaisia yrityksiä tai tutkintoja, eivätkä ulkomaiset työnantajat suomalaisia. Tämä voi aiheuttaa ennakkoluuloja ulkosuomalaisia kohtaan, sillä valitettavasti kaikki ihmiset suosivat luonnostaan omaan joukkoonsa kuuluvia.
Avaa siis tarkemmin aiempia työnantajiasi ja opinahjojasi, ylisanoja unohtamatta. Esimerkiksi minä olen suorittanut coach-tutkintoni BCI Business Coaching Institutessa, ja muistan usein mainita, että se on “Suomen suurin coaching-kouluttaja”. Vältä työnhakumaassasi outoja ilmaisuja. Sveitsissä ei tunneta työväenopistoa eikä ammattikoulua, joten kerron työskennelleeni “Suomen Migros Klubschulessa” ja tehneeni “Lehren” eli oppisopimuskoulutuksen.
3. Verkot vesille!
Jo pelkkä sana “verkostoituminen” nostaa monilla tuskan hien otsalle. Tee siitä itsellesi miellyttävää, sillä vastentahtoinen verkostoituminen tuskin kantaa hedelmää. Onko sinulle luontevampaa kohdata ihmisiä paikan päällä vai etänä? Viihdytkö paremmin isoissa tapahtumissa vai kahden kesken? Ilmaisetko itseäsi sujuvammin kirjoittamalla vai puhumalla ja millä kielellä?
Aloita verkostoituminen jo ennen aktiivista työnhakua ja muuttoa toiseen maahan. Voi tuntua hassulta verkostoitua toisesta maasta käsin, mutta nykyään kontakti otetaan yleensä aina ensin verkon välityksellä. Tässä voit myös kätevästi häivyttää ulkomaalaisuutesi/ulkosuomalaisuutesi, jolloin ennakkoluuloille ei jää sijaa.
Suhtaudu verkostoitumiseen tutkailuna, oppimisena ja ovien availuna pakonomaisen itsesi tyrkyttämisen sijaan. Valmistele hissipuhe, joka tiivistää, kuka olet, mitä osaat ja mitä etsit. Et voi tietää, mitä mahdollisuuksia on tarjolla, ennen kuin avaat suusi ja kerrot, mitä haet. Ole kärsivällinen: kalastaessakaan saalista ei nosteta välittömästi.
Hyödynnä LinkedIniä, paikallisia resursseja, kuten kauppakamarin tapahtumia, sosiaalista mediaa, alan yhdistyksiä ja ammattijärjestöjä. Osallistuminen yritysten webinaareihin ja keskusteluihin muiden ulkosuomalaisten (tai paluumuuttajien) kanssa voi myös avata uusia mahdollisuuksia – kuten sanottu, jokainen suosii aina omiaan ja suomalainen tuntee toisen suomalaisen maailmalla, varmasti myös ottaa mielellään työkaverikseen!
4. Löydä piilotyöpaikat ja luo itsellesi työpaikka
Halusit tai et, suurin osa avoimista työpaikoista on piilossa, eli niistä ei ikinä julkaista työpaikkailmoitusta. Käännä tieto eduksesi: julkista paikkaa hakiessasi kilpailet satojen muiden kanssa – kun keksit hakea piilotyöpaikkaa voit olla ainut hakija! Ole rohkeasti yhteydessä yrityksiin ja kerro, mitä voit heille tarjota. Saatat huomata, että työnantajat eivät itsekään tiedä tarkalleen, mitä he tarvitsevat tai tiedostavat tarpeensa, mutta eivät vain ole ehtineet käynnistää rekrytointia.
Ulkosuomalaisille on nyt avautunut aivan uusi mahdollisuus löytää piilotyöpaikkoja: FINEKS-verkosto yhdistää kansainvälisesti kokeneet suomalaiset työntekijät sekä työnantajat. Liittymällä työntekijöille maksuttomaan verkostoon voit löytää unelmatyösi Suomessa tai ulkomailla. Kannattaa liittyä verkostoon vaikka et juuri tällä hetkellä hakisi töitä, sillä työnhaku voi tulla myöhemmin yllättäen ajankohtaiseksi ja toisaalta verkostosta voi tarjoutua houkutteleva mahdollisuus, josta et edes osaa haaveilla.
Katso myös laatikon ulkopuolelle! Itsensä työllistäminen yrittäjänä voi olla yllättäen yksinkertaisempaa ulkomailla kuin Suomessa. Voisitko tehdä töitä etänä toisesta maasta käsin tai jonkun platformin kautta? Voi myös olla järkevää hakeutua junior-tason tai harjoittelijan paikkaan, jos siinä on hyvät etenemis- tai verkostoitumismahdollisuudet.
5. Hyödynnä työnhaun ammattilaisia
Muutkin hyödyntävät ammattilaisia, mikset sinäkin? Palkkaa valokuvaaja ottamaan sinusta laadukas profiilikuva, CV:n viilaaja, joka tekee hakemuksestasi uniikin ja kyseiseen maahan sopivan tai esiintymistaitovalmentaja, joka sparraa sinut työhaastatteluihin. Ulkoistaminen on hyvä “trade-off” oman potentiaalisi maksimointiin: satsaamalla muutaman satasen voit saada työpaikan, jossa tienaat summan takaisin jo ensimmäisessä palkassasi.
Coaching auttaa sinua tunnistamaan omat vahvuutesi ja arvosi ja sitä kautta määrittelemään, mitä haluat ja mitä sinun kannattaa tavoitella. Jos ongelmanasi on prokrastinointi tai uskalluksen puute, saat coachingista tarvitsemaasi kannustusta. Löydät myös uusia näkökulmia: jos työnhakusi ei ole tuottanut saalista mato-ongella, voimme yhdessä kehittää sinulle katiskan ja virvelin.
Coachina tuen sinua myös päätöksenteossa työpaikan ja asuinmaan valinnan suhteen. Muutto toiseen maahan voi tulla hyvin lyhyelläkin aikataululla ja silloin sinun sekä perheesi käytännön asioiden sujuva hoitaminen sekä uuteen maahan sopeutuminen on ensiarvoisen tärkeää. Varaa maksuton Tutustumistapaaminen ja tutkitaan yhdessä, miten voisin edistää juuri sinun työnhakuasi!