top of page
Helka

MISTÄ NIMI, TAUKONAUTTI?

Päivitetty: 2 päivää sitten

Kun olin perustamassa yritystä ja kerroin siitä lähipiirilleni, toistui yksi kysymys useammin kuin muut: Mikä yrityksen nimeksi tulee? Vastauksen kuultuaan lähes jokainen halusi tietää, miksi juuri Taukonautti.
Taukonautin logo

Tarina nimen takana on yhtä tärkeä kuin itse nimi. Taukonautti on keksitty sana, joka koostuu useammasta osasta ja siinä on monta merkityksellistä, yritystäni kuvaavaa asiaa. Puran sen tässä osiin, niin ymmärrät, miksi se on niin osuva nimi yritykselleni!


Tauko tuo hyvinvointia

Edellinen työni oli kuormittavaa, enkä voinut siinä kovinkaan hyvin. Yksi konkreettinen syy oli se, etten pitänyt kiireisten työpäivien aikana oikeastaan lainkaan taukoja.

Irtisanouduin ja otin pitkän tauon työelämästä opiskellakseni työ- ja organisaatiopsykologiaa. Opettelin ottamaan pieniä mikrotaukoja, aloin rytmittää päiväni lounas- ja ulkoilutauoilla ja otin aikaa kunnollisille reflektointihetkille coachin kanssa.

Mielestäni tauot, kestoltaan sekunteista kuukausiin ovat keskeisen tärkeitä hyvinvoinnille (aiheesta löytyy oma blogipostauksensa täältä) ja siksi minulle oli selvää, että yritykseni nimessä on oltava sana “tauko” jollakin tavalla.


Työstä on tarkoitus nauttia

Aiemmin ajattelin jotenkin niin, että työ aiheuttaa ihmiselle väistämättä monenlaista kärsimystä, jota voi yrittää minimoida, mutta sitä pitää vain sietää. Kieroutuneesti ajattelin jopa, että kärsimällä enemmän saavuttaisi enemmän!

Nyt ymmärrän, että asia on juuri päinvastoin – työn pitäisi tuoda tekijälleen lisää hyvinvointia: esimerkiksi merkityksellisyyden, sosiaalisuuden sekä oppimisen ja onnistumisen kokemusten kautta. Kun voimme työssämme hyvin ja sen tekeminen on kivaa saamme paljon enemmän aikaan. Lisäksi seurauksena on, että nautimme elämästämme enemmän.

Se on koko yritykseni missio: luoda itselleni työ, jossa voin hyvin ja jonka ansiosta muut saavat nauttia elämästään enemmän.

Siksi yritykseni nimi päättyy sanaan “nautti”.


Taukonautti vai Tauconaut

Yrityksen nimen piti ensimmäiseksi vakuuttaa puolisoni, sillä hän on myös yhtiökumppanini. Hänen alansa on ohjelmistokehitys, joten nimen alussa oleva “tau” vetosi häneen erityisesti.

Tau on kreikkalaisen kirjaimiston kirjain, jota käytetään monissa matemaattisissa yhteyksissä, esimerkiksi merkitsemään kultaista leikkausta. Biologiassa sillä viitataan eläimen luonnolliseen unirytmiin ja antiikin aikoina “tau” oli symboli elämälle ja ylösnousemukselle.

Kumppanini asiakkaat ovat kansainvälisiä, joten pyörittelimme Taukonautista aluksi myös englanninkielisempää versiota Tauconaut, jossa on taun lisäksi yhteisöä tai kumppanuutta kuvaava “co” sekä “naut”, joka viittaa merenkulkuun, tutkimusretkiin, navigointiin ja oikean suunnan löytämiseen. Juuri siitä coachingissa on kyse!

Koska minun asiakkaani ovat suomalaisia päätimme pitää sinivalkoisen lipun korkealla ja pitäytyä suomalaisemmassa kirjoitusasussa.


Taukonautti on melkein Taikonautti

Yleinen mielleyhtymä nimestämme on tietenkin taikonautti eli kiinalainen avaruuslentäjä ja se on minusta aivan mahtava assosiaatio! Astronauteilta vaaditaan korkealaatuista osaamista, rohkeutta, tyyneyttä ja seikkailunhalua.

Avaruuslennon toteuttaminen on innovaatioita vaativan monialaisen yhteistyön tulos, jossa on myös osattava tarvittaessa improvisoida. Avaruuslentäjän ammatti on monen lapsen haaveammatti ja mielestäni työelämässä on hyvä säilyttää ripaus lapsenomaista leikkimielisyyttä sekä tähtien tavoittelua.

Sukkuloin innoissani taukonauttina kansainvälisessä ilmatilassa tuoden eri puolilla maailmaa asuvia suomalaisia yhteen, merkityksellisten taukojen äärelle!


Haluatko saada tiedon uusista blogipostauksistani suoraan sähköpostiisi? 

bottom of page