Oletko muuttamassa ulkomaille? Sinulla on siis tuhat käytännön asiaa hoidettavana. Miten varmistat, että pääsi pysyy kasassa muuton myllerryksessä? Muutto ulkomaille on valtava projekti ja siihen liittyy aina riski: entä jos muutto onkin väärä päätös tai entä jos et sopeudu uuteen ympäristöön? Tämän blogipostauksen muistilista varmistaa, että muuttosi onnistuu myös henkisesti: voimavarasi riittävät ja sopeudut uuteen asuinmaahasi hienosti.

Nämä ovat 12 tärkeintä asiaa, jotka sinun kannattaa huomioida kun edessäsi on muutto ulkomaille:
Käyn seuraavaksi listan kohta kohdalta tarkemmin läpi.
1. Kirkasta itsellesi miksi muutat ulkomaille
Ulkomaille muuttaminen on kuormittava prosessi, eikä pelkkä “Haluan asua ulkomailla” vielä riitä kantamaan sinua ponnistuksen läpi.
Miksi haluat muuttaa ulkomaille? Onko tavoitteenasi mahtavaan työtarjoukseen tarttuminen, etäsuhteen muuttaminen lähisuhteeksi vai uusien kokemusten hankkiminen?
Tee itsellesi kristallinkirkkaaksi se syy, miksi muutat. Miten muutto ulkomaille muuttaa elämäsi ja arkesi paremmaksi? Varmista, että tavoitteesi on linjassa omien arvojesi kanssa, sillä arvojesi vastainen tavoite sabotoi ulkomaille muuton onnistumisen.
Pahimmassa tapauksessa muutto pois Suomesta on pakoyritys ongelmista kotimaassa. Se ei tule onnistumaan: ongelmasi seuraavat kyllä perässä. Toki räntäsateen tilalle voit saada auringonpaistetta, mutta vastassa on varmasti myös uusia, odottamattomia haasteita.
Laita asiasi, oma hyvinvointisi ja taloutesi ensin kuntoon kotimaassa, jotta voimavarasi riittävät muuttoprässiin sekä uuteen alkuun uudessa asuinmaassasi.
Kirjaa itsellesi ylös, mitä hyvää muutto ulkomaille tuo elämääsi ja mitä kohti olet menossa.
2. Määrittele mitä olet valmis hyväksymään
Toiseen maahan muuttamiseen liittyy varmasti myös joitakin negatiivisia asioita ja mahdollisia riskejä. Ole realisti, tai jopa pessimisti ja ota hetki pohtiaksesi niitä.
Ehkä uutta työpaikkaa ei löydy heti tai se osoittautuu huonoksi ja joudut etsimään uuden. Ehkä kielitaitosi ei ole riittävä ja uusiin ihmisiin tutustuminen on vaikeaa. Ehkä rahaa kuluu odotettua enemmän eikä sinulla ole mahdollisuutta käydä Suomessa niin usein kuin toivot.
Tee itsellesi selväksi, mitä olet valmis hyväksymään saavuttaaksesi sen, mitä ulkomaille muutolta tavoittelet.
3. Huomaa mikä säilyy ennallaan
Ulkomaille muuttaessa muuttuu moni asia ja se voi tuntua liialta, jopa omaa identiteettiä uhkaavalta. Kun alat pohtia asiaa tarkemmin, huomaat että paljon myös säilyy.
Ehkä sinulla on sellaisia harrastuksia, joita voit jatkaa myös toisessa maassa? Minulle sellaisia ovat olleet uiminen, jooga, neulominen, mindfulness, lukeminen ja kävelyt.
Nykyään media kulkee netin yli, joten tuttujen tv-ohjelmien katsominen, suomalaisen musiikin kuuntelu sekä suomalaisten kirjojen ja lehtien lukeminen on mahdollista. Ehkä sinulla on myös joitakin päivittäisiä tai viikoittaisia rutiineja, joihin olet tottunut. Pidä niistä kiinni!
Joidenkin rutiinien ylläpito voi vaatia hienosäätöä: launtai-illan sauna voi muuttua kylvyksi kynttilän valossa ja kävelylenkki kaverin kanssa tarvitsee jatkossa kuulokkeet ja etäyhteyden.
On tärkeää huomata ne asiat, jotka säilyvät, sillä tulet tarvitsemaan rutiineja ja tuttuuden tunnetta muutoksen myllerryksessä.
4. Tee itsellesi oma Muutto ulkomaille -muistilista
Ulkomaille muuttajalla on tuhat ja yksi asiaa hoidettavanaan. Suosittelen tekemään heti muuttoprojektin alussa niistä itselleen listan, jotta mitään tärkeää ei pääse unohtumaan.
Vaikka käsillä kirjoittaminen on kivaa, niin tämän muistilistan tekisin sähköisessä muodossa, esimerkiksi Excelillä tai Google Sheetsillä, sillä se tulee täydentymään prosessin aikana vielä monta kertaa.
Listaan voi myös tallentaa kaikki tarpeelliset linkit ja lisätiedot. Mikäli muutat yhdessä puolisosi tai aikuisten lasten kanssa tehkää lista yhdessä niin, että kaikki voivat helposti muokata sitä.
Järjestä muistilistasi ajallisesti, eli mitä voit hoitaa jo muutamaa kuukautta ennen muuttoa, minkä vasta muuttoviikolla ja mitä jää muuton jälkeiselle ajalle.
Näin sinun ei tarvitse stressata nyt siitä, minkä aika on vasta myöhemmin.
Tee järjestelyissä eteneminen näkyväksi esimerkiksi vaihtamalla hoidettujen asioiden väriä. Tämä tulee kannustamaan sinua silloin, kun tuntuu, että hoidettavien asioiden lista vain pitenee.
Katso pohja listallesi Suomi-Seuran nettisivuilta tai Suomi-fi-sivustolta.
5. Opettele uutta tulevasta
Olet lähdössä asumaan ulkomaille eli kohti tuntematonta, ja se on tietenkin hieman pelottavaa. Entä jos tekisit siitä tutumpaa?
Ota etukäteen selvää uuden asuinmaasi kulttuurista, tavoista ja historiasta. Miten ne eroavat suomalaisesta ja omasta tyylistäsi? Tämä tulee helpottamaan kanssakäymistäsi paikallisten kanssa ja sitä kautta sopeutumistasi.
Selvitä myös tulevan asuinympäristösi käytäntöjä: miten kierrätys toimii, entä julkinen liikenne? Missä on lähin ruokakauppa, entä harrastusmahdollisuudet? Katso Google Mapsista miltä asuinkorttelissasi näyttää.
Kielitaidon merkitystä ei voi olla korostamatta liikaa. Se tulee olemaan avaimesi sujuvaan arkeen sekä ulkomaille sopeutumiseen, joten panosta paikallisen kielen oppimiseen etukäteen niin paljon kuin mahdollista. Yritä saada kielitaitosi mahdollisimman pian sellaiselle tasolle, että voit tehdä sinua kiinnostavia asioita vieraalla kielellä, kuten katsoa elokuvia tai kuunnella podcasteja.
Kun olet paikan päällä, hyödynnä kaikki tilaisuudet kielen oppimiselle. Älä välitä vaikka tekisit virheitä – harva puhuu äidinkieltäänkään täydellisesti – tärkeintä on, että saat asiasi sanottua ja opit lisää.
6. Hyvästele vanha
Jotta aivosi ymmärtävät, että on aika siirtyä uuteen sinun pitää jättää jäähyväiset vanhalle. Järjestä läksiäisjuhlat tai mene illalliselle parhaiden ystäviesi kanssa ennen muuttoa ulkomaille.
Käy vielä viimeisen kerran sinulle tärkeissä paikoissa ja syö ähkyyn asti suomalaisia herkkuja.
Mitä tai ketä tulet kaipaamaan?
Voit myös ottaa palan kotimaata mukaasi maailmalle: pussin salmiakkia, tutut lakanat, ison varaston lempikosmetiikkaasi tai Muumi-mukikokoelmasi.
7. Varaa riittävästi aikaa
Muuttoruljanssiin tulee menemään enemmän aikaa kuin odotat. Hoidettavia asioita tulee lisää, eivätkä kaikki asiat hoidu yhdellä puhelinsoitolla, vaan saattavat vaatia selvittelyä, pohdintaa, päätöksentekoa ja lisää selvittelyä.
Aloita siis ulkomaille muuton valmistelut ajoissa ja raivaa niille tilaa kalenteristasi. Itse muuttoon kannattaa ottaa töistä vapaita päiviä tai viikkoja, jos vain mahdollista. Järjestelyt eivät suinkaan lopu muuttopäivään, vaan ne jatkuvat myös uudessa asuinmaassa.
8. Ota apua vastaan
Ulkomaille muutto on iso urakka, joten suosittelen hyödyntämään kaiken tarjolla olevan avun. Aikasi on rajallista, joten kaikkea ei ole järkevää tehdä itse. Ulkoista suosiolla esimerkiksi asunnon loppusiivous – muutama satanen on pieni hinta omien voimavarojesi vaalimisesta.
Ulkomailla asuminen on haastavampaa ja yksinäisempää kuin kotimaassa. Ala siis rakentaa ympärillesi tukiverkkoa. Siihen voi kuulua esimerkiksi kampaaja, kirjanpitäjä, erikoislääkäri, hieroja tai lastenhoitaja – mitä koet tarvitsevasi.
Kuka voisi auttaa sinua?
Hakeudu paikalliseen Suomi-yhteisöön, sillä sieltä voit saada kullanarvoisia vinkkejä eri alojen (suomalaisista) ammattilaisista ja tutustua muihin samassa veneessä oleviin. Vertaistuki on ulkosuomalaiselle kultaakin kalliimpaa – aiheesta löytyy muuten oma postauksensa täältä.
9. Luovu perfektionismista
Kannattaa varautua jo valmiiksi siihen, että kaikki ei tule menemään täydellisesti. Ehkä jotain menee rikki tai unohtuu, ehkä maksat ylimääräistä jostain turhasta tai jokin ei vastaa ennakko-odotuksiasi. Entä sitten?
Tämä kaikki kuuluu seikkailuun nimeltään Muutto ulkomaille. Ja näistä kaikista ikävistä asioista voi oppia jotakin – ainakin sen, että tehty on parempi kuin täydellinen.
Omat maasta toiseen muuttoni ovat olleet hyvin erilaisia. Parin vuoden takaista paluumuuttoani valmistelin hartaasti, pyrin optimoimaan ja hoitamaan kaiken viimeisen päälle.
Vuotta myöhemmin jouduin yllättäen muuttamaan takaisin ulkomaille ja aikaa päätöksestä muuttopäivään oli vain muutama viikko. Homma oli pakko hoitaa vauhdilla, joten tiedostin, että kaikki ei tule menemään optimaalisesti. Tämä asenne helpotti muuttoa huomattavasti ja lopulta kaikki meni riittävän hyvin. Kun jotain meni pieleen oli helppo kuitata se toteamalla, että tämä oli odotettavissa.
10. Varaudu negatiivisiin tunteisiin
Vaikka ulkomaille muutto olisi haaveiden täyttymys ja harkittu päätös voi luvassa olla kurjiakin tunteita. Erityisesti alun kuherruskuukauden jälkeen pudotus arkeen voi olla kova.
Kaikesta järjestelystä ja opettelusta seuraava väsymys voi olla valtava. Ja silti saatat olla ihan pihalla, et ymmärrä paikallisia, eivätkä he sinua, olet ulkopuolinen ja yksinäinen, koti-ikäväkin saattaa iskeä. Kaikki ärsyttää.
Kaikki tämä on normaalia ja menee yleensä ohi ajan myötä. Tällaista kriisivaihetta kutsutaan kulttuurishokiksi, mutta nimestään huolimatta kyseessä ei ole hengenvaarallinen tila (lue lisää kulttuurishokista toisesta postauksestani).
Kulttuurishokki on ulkomaille sopeutumisen vaihe, josta alkaa sopeutuminen. Katso Taukokahvien tallenne Ulkomaille sopeutumisen vaiheet, jos haluat tietää sopeutumisprosessista tarkemmin.
Negatiivisissa fiiliksissä helpottaa, jos pystyt suhtautumaan ärsyttäviin asioihin huumorilla. Vertaistuesta on myös paljon hyötyä (katso kohta 8.). Suomeen jääneille negatiivisia tunteita ei välttämättä kannata purkaa, tai he saattavat kehottaa palaamaan maitojunalla kotiin.
Pohjalukemissa kannattaa palata tämän listan vaiheisiin 1. ja 2:
Muistuta itseäsi siitä, miksi muutit ulkomaille ja mitä olet valmis hyväksymään sen takia.
11. Pidä huolta hyvinvoinnistasi
Tämä kohta on ensiarvoisen tärkeä, ehkä se olisi pitänyt laittaa ykköseksi! Sillä jos voimavarasi ehtyvät, kaikki näyttää mustalta eivätkä käytännön asiatkaan hoidu.
On jokaiselle henkilökohtaista mikä vie energiaa ja mikä tuo sitä, joten tässä kohtaa sinun pitää tehdä hieman itsetutkiskelua. Mitä sinä tarvitset voidaksesi hyvin? Tietenkin perusasioista on pidettävä huolta: uni, lepo, riittävä ravinto ja liikunta.
Muutoksen aikana ja jälkeen rutiinit ovat erittäin tärkeitä, kuten mainitsinkin jo kohdassa 3. Ne luovat turvallisuuden tunnetta sekä vapauttavat aivokapasiteettiasi muille asioille. Millaisista vanhoista rutiineista pidät kiinni? Mitä uusia rutiineja luot?
Muista ottaa taukoja muuttosäädöstä, sitä ei ole pakko tehdä joka päivä aamusta iltaan. Uudessa asuinmaassa ei myöskään tarvitse rynnätä tekemään ja kokemaan kaikkea kivaa heti, ehdit kyllä myöhemminkin.
Palkitse itsesi pienellä hemmottelulla kun olet tehnyt kuukauden tehtävät Muutto ulkomaille -listastasi. Näin jaksaminen ja hyvä vire pysyy yllä.
12. Säilytä yhteys Suomeen
Kun olet asettunut uuteen asuinmaahasi haluat tietenkin kokea kaikkea uutta ja jännittävää. Suomeen jääneet sukulaiset ja ystävät saattavat ajatella, että olet kiireinen uudessa elämässäsi, eikä sinua kiinnosta Suomen asiat.
Kannattaa itse pitää aktiivisesti yhteyttä Suomeen jääneisiin tärkeisiin ihmisiin. Seuraa myös silloin tällöin Suomen asioita ja pidä yllä kielitaitoasi. Kiität itseäsi tästä myöhemmin, etenkin jos joskus paluumuutat Suomeen. Tai jos mahdolliset jälkeläisesi haluavat muuttaa Suomeen. Paluumuutto voi tulla eteen myös yllättäen.
Suosittelen säilyttämään suomalaisen pankkitilin sähköistä tunnistautumista varten, jotta esimerkiksi veroasioiden hoito onnistuu ulkomailta käsin. Pankkisi saattaa yllättäen lopettaa tilisi ulkomailla asumisen takia, joten sähköisen henkilökortin hankkiminen tunnistautumista varten voi olla järkevää.
Harkitse myös suomalaisen puhelinliittymän säilyttämistä. Liittymään voi ottaa mobiilivarmenteen tunnistautumisen hoitamiseksi ja paluumuuttaessasi liittymä on heti valmiina (uuden liittymän hankkiminen voi olla haastavaa paluumuuttajalle).
Yhteydet ihmisiin voivat katketa jopa muutamassa vuodessa ja silloin paluumuutto on huomattavasti hankalampaa.
Suomi on kuitenkin aina kotimaasi ja kotikulttuurisi, pala sinua, jota on arvokasta pitää yllä.
Muihin suomalaisiin ja suomalaiseen kulttuuriin voi pitää yhteyttä myös maailmalla asuessa – vaikkapa Taukonautin Taukokahveilla!
Miten varmistat ulkomaille muuttosi onnistumisen?
Alkoiko tämän postauksen luettuasi tuntua, että pelkkä ulkomaille muuton muistilista ei riitä onnistuneen ulkomaille muuton toteuttamiseksi? Käytännön asiat ovat vain pieni osa muuttoa ja ne hoituvat kyllä, kunhan oma hyvinvointisi pysyy vahvana ja muutto on alunperin ollut oikea päätös.
Olen mielelläni tukenasi – oli kyse sitten päätöksen tekemisestä, muuton syyn kirkastamisesta, ulkomaille sopeutumisen varmistamisesta tai to do -listan organisoimisesta!
Varaa maksuton tutustumisaika ja jutellaan lisää siitä, miten voin tehdä ulkomaille muutostasi helpompaa.