Ulkomailla asuva voi jäädä yksin: asuinmaassa on vaikea löytää yhteys muihin kielimuurin yli, eikä kotimaassakaan aina ymmärretä ulkosuomalaisen huolia. Toisen ulkosuomalaisen vertaistuki olisi korvaamattoman arvokasta, mutta mistä sitä voi löytää?
Vertaistuki on kuulluksi tulemista
Vertaistuki on kohtaamista ja kokemusten jakamista toisen samassa tilanteessa olevan kanssa, kasvotusten tai netissä. Se on kokemustietoon perustuvaa tukea kahden tasavertaisen ihmisen välillä tai ryhmässä, osallistujat toimivat yleensä samanaikaisesti sekä tukijoina että tuettavina.
Vertaistuki voi olla vapaaehtoista ja vapaamuotoista kokemusten vaihtamista, jossa annetaan tukea, toivoa, neuvoja ja uusia näkökulmia asioihin. Vertaistukitoiminta voi myös olla järjestettyä, jolloin mukana on ryhmän ohjaaja. Vertaistuen tärkeimmät elementit ovat kertominen sekä kuunteleminen ja siten kuulluksi sekä ymmärretyksi tuleminen.
Moka on lahja ja ymmärrystä puolesta sanasta
Vertaistuki mahdollistaa lukuisia hyötyjä:
Et olekaan outo ja yksin, vaan on kuulut muiden samassa tilanteessa olevien porukkaan.
Kun näet, että joku muukin on selviytynyt samasta asiasta saat uskoa omaan pärjäämiseen. Toinen ei ainoastaan kerro, että tällaisesta vaiheesta voi selvitä, vaan hän myös osoittaa sen todeksi omalla olemassaolollaan.
Ison elämänmuutoksen edessä tiedonjano on suuri ja tietoa erityiseen tilanteeseen saat kohtalotovereilta.
Saat uusia keinoja ja näkökulmia sekä pääset kyseenalaistamaan omia pinttyneitä uskomuksiasi.
Omat haasteesi ja mokasi ovatkin arvokkaita, sillä muut voivat oppia niistä.
On helpottavaa jakaa kokemuksensa sellaisen henkilön kanssa, joka todella ymmärtää. Vertaistukija on sopivan etäällä, hänellä ei ole omaa agendaa asiasi suhteen kuten ystävälläsi voi olla.
Voimaantuminen, sillä saat kannustusta ja rohkaisua.
Saatat löytää esikuvan itselle ja toisaalta voit itse olla esikuva muille.
Parhaassa tapauksessa vertaisryhmästä saattaa saada ystävyyden, joka jatkuu ryhmän päättymisen jälkeenkin, jopa eliniän.
Mikä tekee vertaistuesta niin tehokasta?
Vertaistuen hyödyistä tuli niin pitkä lista, että aloin miettiä mikä siitä oikeastaan tekee niin tehokasta. Uskon, että syy on ihmisen perustarpeisiin vastaamisessa. Yksi psykologian suosikkiteorioistani on Ryanin ja Decin (2000) itseohjautuvuusteoria, jonka mukaan ihmisen kolmen perustarpeen: yhteisöllisyyden, kyvykkyyden tunteen ja itsemääräämisoikeuden toteutuminen on hyvinvoinnin lähtökohta.
Onnellisuustutkija Frank Martela on ehdottanut neljänneksi hyvän elämän pilariksi muiden auttamista. Vertaistuessa toteutuvat nämä kaikki ja lisäksi se on vielä vastavuoroista: samaan aikaan saa antaa tukea muille ja saa sitä itse!
Vertaistuen haasteet
Vaikka vertaistuki on erittäin hyödyllistä, se ei korvaa ammattimaista tukea ja siihen liittyy myös muutamia riskejä. Subjektiivista tietoa ei voi aina yleistää ja saatat saada toiselta väärää tietoa tai pelästyä epätodennäköistä kauhukertomusta. Ihmiset voivat neuvoa toista tietämättä kokonaisuutta ja eri tilanteesta käsin annetut neuvot voivat johtaa harhaan.
Vapaamuotoisessa vertaistuessa, erityisesti virtuaalisesti annettuna, riskinä on henkilökohtaisten tietojen leviäminen liian laajalle tai nolatuksi tuleminen. Kasvotusten tavatessa voi olla, että yksi osallistuja on koko ajan äänessä, eivätkä muut saa tulla kuulluiksi.
Vertaistukea ulkosuomalaiselle
Yksi sosiaalisen median palveluista on tässä kohtaa mielestäni ylivertainen: Facebook. Varmaankin jokaisesta maailman maasta (ja osavaltioista sekä isoimmista kaupungeista) löytyy suomalaisten perustama ryhmä, jossa voi oppia mistä ostaa paikalliset vastineet joulupipareiden leipomiseen, kysyä apua veroilmoituksen tekemiseen sekä bongata suomalaisten kantapöydän. Meitä suomalaisia on onneksi sen verran vähän, että ryhmät säilyvät maltillisen kokoisina ja siten niissä on lähtökohtaisesti luottamuksellinen ilmapiiri.
Koska tiedostan vertaistuen ylivertaisen arvon ja tykkään tuoda ihmisiä yhteen järjestän noin kerran kuussa maksuttomia Taukokahveja, jotka ovat vapaamuotoisia, kevyesti fasilitoituja vertaistuen foorumeita ulkosuomalaisille (myös entisille ja tuleville). Kaikilla yksilöcoaching-asiakkaillani on myös mahdollisuus päästä yhteiseen ryhmään, jossa saa vertaistukea coachaavassa hengessä muilta.
Lisäksi tarjoan ryhmämuotoista coachingia, jossa vertaistuki on oleellisessa roolissa. Taukonautin coaching-ryhmissä pääset osaksi kaikista vertaistuen hyödyistä, mutta aiemmin mainitsemani riskit minimoidaan ammattimaisella ohjauksella. Ryhmäcoachina pidän aina huolta yhdessä sovittujen pelisääntöjen noudattamisesta, tasapuolisuudesta, luottamuksellisuudesta sekä keskinäisestä kunnioituksesta. Lisäksi pääset hyötymään coachingmenetelmän tuomista eduista, kuten vahvojen kysymysten voimasta ja erilaisista harjoituksista.
Katso Taukonautin alkavat coaching-ryhmät tai jos mainitut ryhmät eivät sovi, niin kerro kiinnostuksestasi tällä lomakkeella ja olen sinuun yhteydessä kun seuraava sopiva ryhmä on alkamassa!
Lähteet:
Kaisa Malinen, Maritta Itäpuisto, Johanna Moilanen, Johanna Kiili ja Mari Punna: Vertaistuki ja kokemukseen perustuva asiantuntijuus lasten ja perheiden voimavarana (Vastapaino, 2023)
Anne Saviranta ja Kirsi Åhlberg: Vertaistuen kokemukset ja merkitys eri asiakasryhmissä. (Opinnäytetyö, Hoitotyön koulutusohjelma, Sairaanhoitaja (AMK.) 2010)
Edward L. Deci and Richard Ryan: Self-determination theory and the facilitation of intrinsic motivation, social development, and well-being. (American Psychologist, 2000)